Pyreneeën in de winter

Het skigebied

Aan de poorten van het "Parc National des Pyrénées ", vindt u het authentieke dorp "Saint Lary Soulan" met zijn unieke skigebied.

Saint-Lary-Soulan is een van de grootste skigebieden in de Franse Pyreneeën, met meer dan 100 km aan afdalingen. Er zijn 53 pistes verdeeld over drie met elkaar verbonden, en toch verschillende sectoren.

Saint Lary 1700 staat bekend als de Pla d'Adet sector en biedt familie skiën met inbegrip van sneeuw kleuterschool, rodelbaan en een 'Kidpark', een snowpark voor jonge skiërs tussen 6 en 12 jaar.

Saint Lary 1900 staat bekend als de Espiaube sector en wordt bezocht door meer ervaren skiërs. Het paradepaardje skipiste is de Mirabelle, die 700 meter daalt ten opzichte van zijn 3,6 km (2,2 mijl) lengte.

Saint Lary 2400 heeft een snowpark, dat fungeert als een skate park in de zomer, mogul en slalom stadions en biedt toegang tot Lake Oule voor sneeuwschoenen ook. 

Pyreneeën in de zomer

Wandelen

Saint-Lary-Soulan is in de zomer ook een populaire uitvalsbasis voor wandelaars. Het van kust tot kust GR10 wandelpad loopt door Saint-Lary zelf en zowel de Pyreneeën National Park en de Néouvielle Nature Reserve in de buurt.

Wandeling Rond Saint-Lizier

Soort weg: Promenade et Randonnée wandelweg

Vertrek en aankomst:  Saint-Lizier
Lengte: 4,5 km
Duur:  1.45 uur
Niveau: zeer gemakkelijk
Langs het parcours: Bisschoppelijk Paleis van Saint-Lizier, Gallo-Romeinse stadsmuren, panorama's van  de Pyreneeën, kapel van le Marsan, .....

Deze gemakkelijke en relatief korte wandeling laat u Saint-Lizier ontdekken, een juweeltje uit de ‘Collection Ariège, 14.000 jaar geschiedenis’ (een van de Mooiste Plekjes van Midi-Pyrénées).


Beschrijving

In le Couserans, een van de kleine bergachtige streken die samen de Ariège vormen, getuigt de wandeling rond Saint-Lizier van een mooi evenwicht tussen erfgoed en natuur.

Langs de wegen naar Santiago de Compostela
De route vertrekt aan het Paleis van de Bisschoppen van Saint-Lizier en eindigt daar ook, nadat u een tocht hebt gemaakt langs zachte hellingen. U zult de strategische ligging van Saint-Lizier opmerken. De stad was een niet te missen etappe langs de wegen naar Santiago de Compostela (weg van le Piémont pyrénéen). Hij werd gebouwd op een oud Romeins oppidum dat de snelle loop van de Salat controleerde. Vandaag is deze rivier een zegen voor vissers en voor sporten op snelstromend water: kanoën, kajakken, zwemmen in snelstromend water, rafting 

Berg en romaanse fresco’s
Tijdens uw wandeling wordt u doorlopend vergezeld van de Mont Valier, symbool van le Couserans. Denk daarbij ook even aan de prestatie van de eerste bisschop van Saint-Lizier, die niet aarzelde om de 2.838 m hoge berg te beklimmen.

Terug in Saint-Lizier nodigt de route u uit om wat trager te stappen en te genieten van de geuren in de straten, tuinen en terrassen.

Fietsen

De Tour de France rijdt regelmatig door het centrum van Saint-Lary-Soulan, het meest recent in 2005.  Ook in 2019 bezocht de Tour weer enkele dagen de Pyreneeën (zie programma hiernaast).

Maar Saint-Lary-Soulan  is ook een prima uitgangs-punt voor vele recreatieve fietstochten.

De grote Pyreneeën passen zijn allemaal per fiets te bereiken: Col d'Azet, Hourquette d'Ancizan, Col de Peyresourde, Aspin en Tourmalet omringen de vallei van Aure.

 

Tour de France

Ook in 2020 doet de 104e Ronde van Frankrijk  de Pyreneeën weer aan.

Na de start op 1 juli  gaat de karavaan via een omweg richting Pyreneeën. Op woensdag  12 juli is Pau aankomstplaats van de 11 etappe.

De 12e etappe gaat op donderdag 13 juli van Pau  naar Peyresourde met aankomst op de 1569 meter hoge Col de Peyresourde. 

Op vrijdag verlaat de tourkaravaan vanuit Saint-Girons richting Foix weer de Pyreneeën. Maar niet nadat men de Col de Latrape, de Col d'Agnes en de Mur de Péguère voor hun kiezen hebben gehad.

Vuelta d'Espagne 2020

De Vuelta zal in 2020 ook weer de Pyreneeën aan doen. Na de start op 19 augustus in Nederland  zal men op maandag 21 augustus via de Pyreneeën Frankrijk verlaten.

De start van de 3e etappe is dan in Prades (Frankrijk) en via een etappe van 158 kilometer  zal men dan de Pyreneeën oversteken met als aankomstplaats Andorra la Vella (Andorra).

 

Col de Tourmalet